Sammenlign strømleverandører

Når man eier eller leier et sted å bo kommer vanligvis strømregningen i posten hver eneste måned. Man kan nesten sette klokken etter når regningen kommer. Den kommer aldri for sent og det virker som man aldri blir glemt. Strøm er noe vi alle bruker og noe vi alle trenger for å holde oss varme, lage mat på komfyren, holde maten kald i kjøleskapet og dusje i varmt vann. Det er ingen grenser på hvor stor del strøm spiller i livet til alle og en hver.

Strøm og produksjon

Det har vært produsert billig strøm i Norge siden strømmen ble strukturert og produsert. Thomas Edison fant elektrisiteten ved å prøve dette på en lampe. Etter at lyspæren var oppfunnet av Edison ble det store forandringer i verden. Kabler og lamper ble masseprodusert og oljelampene ble raskt skiftet ut. Strøm er et bedre produkt og langt sikrere enn å brenne lamper for å se eller gi lys. Norge startet en storstilt strømutbygging hvor man satset på vannkraft. Vann ble tidligere brukt i Norge til å flytte møller. Det fantes mange møller som hadde møllehjul i bekker. Samme tankegangen gjelder for strømproduksjon.

Fosser eller andre vannfall strømmer igjennom rør i stor hastighet og flytter alt i sin vei. På denne måten skapes det elektrisitet ved at en eller flere turbiner i røret konstant er i bevegelse og skaper elektrisitet. Strømmen blir sendt i store kabler over fjellet til alle steder som trenger strøm. Det er derfor et nettverk av kabler rundt omkring i hele Norge som strøm fosser igjennom.

Nettleie

Nettleie er det første som kommer opp på regningen. Dette er en pris på leie av nettet som du bruker for å få strømmen hjem til deg. Den kan man ikke velge bort eller bytte. Statkraft har monopol på strømnettet i Norge og setter også prisen på leien. To tredjedeler av nettleier er også forskjellige avgifter. Nettleien har mva, forbruksavgift, energifond avgift og nettleie til sentralnettet. Det er leie på et nett lokalt og et nett sentralt.